-->

::Ubi gadong::

Views
Ubi gadong??
kenapa tetiba ubi gadong nih??
the reason why, aku dan classmatesku yang len kena present pasal ubi gadong...

hehe.. aah, ubi gadong.. aku xnk cte panjang2 pasal khasiat and history ubi gadong ni

cuma aku nak berkongsi cerita y aku suka pasal ubi gadong ni..
waktu zmn pemerintahan Jepun dolu2.. mknn pn susah sgt nenek moyang kita nk dpt..

slalunya dapat mkn ubi kayu pn da kira alhamdulillah la..
[bersyukur la dengan apa yang kita ada sekarang ek]
cara orang Melayu nak hapuskan Jepun secara senyap dan halus ialah...

jeng..jeng..jeng


diorang kasi tentera Jepun makan ubi gadong
sbb ubi gadong ni beracun( contain some poisonous chemical compuound called dioscorine alkaloid)


penyediaan ubi gadong ni x sama macam ubi biasa..
tuber ubi gadong ni mempunyai racun yang boleh mengakibatkan keracunan dan kematian..
[for some reason, aku rasa ayat keracunan tu lawak la plak].. nevermind
kalau salah prepared, maka hasilnya agak menakutkan.....huhu
tapi, jgn slh anggap..

blh je ubi ni dibuat kerepek.. kek pn leh kalu pndai modify penggunaan ubi gadong ni..
cuma maybe ada sebab kenapa Allah jadikan ubi gadong tu beracun, tapi msh blh dimakan bila kena caranya...

contoh paling mudah.. kenapa Allah berikan kita pelbagai masalah dalam hidup.. Allah nak uji kita.. cuba tgk ubi gadong.. setelah direndam beberapa lama dengan air sungai, baru blh dimakan.. konsep hati kita yang kotor penuh dengan racun dosa dan sebagainya ni pn kena sentiasa dibersihkan dengan bermunajat kepadaNya.. barulah hasilnya.. ummmmmh...

::INDAH[hati] dan SEDAP [ubi gadong]::
renung2kan dan selamat beramal


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...