-->

::santapan rohani di pagi hari::

Views

dalam kita meniti perjalanan,banyak liku-liku kehidupan yang perlu ditempuhi..samada susah atau senang, tetap perlu dihadapi dengan berani..mungkin kadangkala hati mula terasa terhina dek kritikan dan cemuhan.. tapi disertai dengan kesabaran yang tinggi menangkis segala tohmahan yang diberi..
biar iman menjadi pengganti diri..
berkorban seikhlas hati, mengharapkan redha Ilahi..
insyaAllah, hidupmu akan lebih diberkati..

::Jiran baru by matluth fi90::

Views
pengajaran dari vid ini: setiap orang ada kelemahan dan kelebihan masing2..
jangan senang2 je nak hina orang kalau diri sendiri tu pn blm sempurna

::santai di ladang::

Views
dah lama rasanya x amek2 gambar2 y bertemakan nature ni..
dulu, kalau rasa tension je, g jalan2 kat ladang.. ladang FPB tuh xdela banyak sgt pokok.. tapi sekurang-kurangnya ada gak tumbuhan hijau yang menyejukkan mata memandang.. boleh gak tenangkan kekusutan minda ni sekali-sekala..
bila duduk kat ladang tu, mulala berkelip2 kamera hadphone capture gambar2 y plik2.. haha.. xpe, asal bahagia
seronok bila duduk bersantai di bawah pokok sambil menikmati alam semulajadi ciptaan Allah ni.. kawan pernah cakap, kalau dah tension sangat tu, tarik nafas dalam2, then letakkan pandangan mata pada pemandangan hijau..insyaAllah, setakat ni saya cuba dan alhamdulillah berkesan.. jangan lupa bertasbih sekali, dapat pahala free nanti.. :D
last practical class for farm mechanization, kitorang blaja pasal Foxdrive Transplanter.. kat belakang tractor, ada implement yang boleh muat 2 orang operators yang berperanan untuk menyusun planting materials such as cuttings for planting.
cara ni mungkin lebih cepat kot berbanding manual planting.. nama pn modern tech applied in agricluture.. supposed to be more helpful in order of reducing the burden of the farmers...
balik kelas, g gym lak buat battle badminton ngan member2.. 1st time main kat gym, excited sgt.. haha.. puas dapat mengeluarkan peluh dan mengurangkan lemak2 dalam badan ni.. haha.. last but not least.. my 'happy family' pics.. huhu.. love u all always...

enjoy2......
En Rokli dan implementnya....


happy family


panas terik pn masih cool


sekali pandang mcm aiskrim.. imagination~


aiskrim 2-sided


fellow friends and housemates


2 cute operators with photographer and 'pok cik' ladang


art nature 1


art nature 2


Into the New World..hihi


x sempat nak siapkan rumah, pintu je ada.. masuklah~


nice shadows.. haha


suasana gym UniSZA


beriadah boleh kuruskan badan kn2??


Kamilah perintis badminton negara, Sumber dari Bernama



::senyum itu sedekah::

Views
senyum seindah suria
yang membawa cahaya
senyumlah seikhlas hati
sebarkan kasih sayang di dunia ini
senyuman tak perlu dibayar
juga tak perlu dibeli
senyumlah.. senyumlah..
ahai, cik mek molek..
haha
kesimpulan, senyum sokmo..
awet muda+ hidup bahagia+ hati riang+ kawan pn senang dekat..
smile always
enjoy your day to all
::::::::::::^_^::::::::::::::::
senyum kambing.. hihi.. cute kn?

::Ubi gadong::

Views
Ubi gadong??
kenapa tetiba ubi gadong nih??
the reason why, aku dan classmatesku yang len kena present pasal ubi gadong...

hehe.. aah, ubi gadong.. aku xnk cte panjang2 pasal khasiat and history ubi gadong ni

cuma aku nak berkongsi cerita y aku suka pasal ubi gadong ni..
waktu zmn pemerintahan Jepun dolu2.. mknn pn susah sgt nenek moyang kita nk dpt..

slalunya dapat mkn ubi kayu pn da kira alhamdulillah la..
[bersyukur la dengan apa yang kita ada sekarang ek]
cara orang Melayu nak hapuskan Jepun secara senyap dan halus ialah...

jeng..jeng..jeng


diorang kasi tentera Jepun makan ubi gadong
sbb ubi gadong ni beracun( contain some poisonous chemical compuound called dioscorine alkaloid)


penyediaan ubi gadong ni x sama macam ubi biasa..
tuber ubi gadong ni mempunyai racun yang boleh mengakibatkan keracunan dan kematian..
[for some reason, aku rasa ayat keracunan tu lawak la plak].. nevermind
kalau salah prepared, maka hasilnya agak menakutkan.....huhu
tapi, jgn slh anggap..

blh je ubi ni dibuat kerepek.. kek pn leh kalu pndai modify penggunaan ubi gadong ni..
cuma maybe ada sebab kenapa Allah jadikan ubi gadong tu beracun, tapi msh blh dimakan bila kena caranya...

contoh paling mudah.. kenapa Allah berikan kita pelbagai masalah dalam hidup.. Allah nak uji kita.. cuba tgk ubi gadong.. setelah direndam beberapa lama dengan air sungai, baru blh dimakan.. konsep hati kita yang kotor penuh dengan racun dosa dan sebagainya ni pn kena sentiasa dibersihkan dengan bermunajat kepadaNya.. barulah hasilnya.. ummmmmh...

::INDAH[hati] dan SEDAP [ubi gadong]::
renung2kan dan selamat beramal


::Thanks Yongseo for your beautiful memories::

Views
bila nak wat entri ni.. terasa mcm aku nih die-hard fans Goguma lak.. tapi, ni aku dedicate special for Yongseo couple.. even though diorang x kenal pn aku.. haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...