-->

Pertanian adalah Perniagaan < Poultry Farm>

Views
nasi ayam, kaki ayam, anak ayam, ayam oh ayam-ayam's rule-
kalu last week sibuk dengan test dan assignment...
alhamdulillah

this week segala-galanya berjalan dengan lancar
no more conflict in emotional management

lebih rileks.. lebih tenang.. dan lebih 'happy' :D
final trip for Animal Farm Practices, we've visited poultry farm..
ayam? best ke jd penternak? x smart la, selekeh la.. leceh la nak jaga ayam..

those might have lingered in our thoughts before about farming and others thing related to these fields

but, after have proper learning about agricultural and animal livestock, you might change the perspective and views on farming
InsyaAllah projek2 tanaman atau penternakan ini sebenarnya boleh memberi hasil yang lumayan kalau ad perancangan dan strategi perniagaan,
kalau x percaya.. tgkla sendiri kejayaan Pok Ya( bukan nama sebenar), the owner of the poultry farm
kitorang ada dengar info penting pasal contract farming since Pok Ya pn practice cara ni..

this contract farming involved two parties which are integrators and farmers
integrators will supply the day-old chicks (DOC), khidmat nasihat, anything associated with the production cost for broilers.. some example of integrators are KFC, McD and others
farmers just have to provide the place, site and adequate water and proper management...
besides, the manures of the chicken can be applied in agricultural field as organic fertilizers
mcm integrated farming gak..
Pok Ya juga ada tanam cili so, dia guna je baja dari tahi ayam (manures) tuh..

keuntungan xpyh ckp la..
boleh pakai kete mewah kot..(pendapatan rahsia, takut ada lak nak g merompak Pok Ya pasni) hihi
so, kpd sesiapa yang menganggur atau rasa mcm xde keje..
lbih baik anda usahakan sesuatu yang bermanfaat..
tapi, kunci setiap kejayaan adalah usaha yang gigih.. jadi, rajin2kanlah diri anda untuk berjaya ea
(peringatan utk diri sendiri juga [*_*])
jangan mengharapkan rezeki datang bergolek..


insyaAllah, berjaya.. SUCCESS!
-broiler:ayam daging
-day-old-chick: anak ayam

hah, extra info..
selalu kita dgr orang ckp yang closed-house system utk poultry apply air-conditioners
actually bukan guna air-cond, just the concept for circulating hot air converting to cool air
(when the temperature is above the set temperature around ±27°C), the cooling pad will be wet to allow the cool air transmitted inside the house
the air extractors will suck the hot air, thus the whole house system will be able to get fresh and cooling air inside

hah, sape ckp kita x canggih?? kira power la tuh.. aplikasi yang mudah dan berkesan


ingat..
DUIT
doa: usaha: ikhtiar: tawakkal


yeye.. siap dh assignment

Views
setelah berhempas-pulas menghadap laptop sampai naik kelabu biji mata nih.. alhamdulillah, akhirnya siap juga assignment yang bagi aku bukanlah power sgt (sbb buat last minute_kuciwa en hailmi kalu taw ni)... tp at least aku berpuas hati gak la dengan apa yang aku buat tu.. even.... phm2 jela
setelah meneliti beberapa penyakit durian belanda dan kailan.. aku tengok kebanyakan pokok terutamanya pokok yang berbuah mengalami penyakit tanaman yang sama.. Anthracnose.. jgn sangka Anthracnose hanya pada cili ea.. :D
ni aku selitkan serba sedikit tentang penyakit durian belanda yang sempat aku senaraikan dalam assignment. sory la kalu x bape nk lengkap tuh ek.. n credits to those blogger y aku ter'ciplak' gambar dia.. terpaksa... huhu
may Allah bless u all..
enjoy your day k..
Buah-buahan

JenisTanaman : Durian Belanda
Scientific Name : Annona muricata L.
Kingdom : Plantae
Kelas : Dicotyledoneae
Order : Magnoliales/ Ranales
Family : Annonaceae
Genus : Annona



Penyakit 1
gambar ni diambil oleh sepupu kat umah.. tq2

JenisPenyakit : Anthracnose/Antraknos/ Penyakit busuk buah
Pathogen penyebab : Colletotrichum sp
Jenis pathogen : Kulat/Fungi
Bahagian dijangkiti : Daun/buah

Simptom/tanda awal :
Penyakit Antraknos biasanya menyerang tanaman apabila kawasan sekitarnya lembap. Penyakit ini sangat berbahaya terhadap tanaman durian belanda yang ditanam di kawasan yang bersuhu sejuk dan lembap. Ianya biasanya menyerang pokok apabila pokok masih lagi dalam proses tumbesaran. Simptom-simptomnya boleh dilihat jelas kelihatan di bahagian daun atau buah yang sudah masak. Pada mulanya, antraknos ini secara umumnya kelihatan seperti tompokan kuning, perang dan kadangkala berbintik hitam pada daunnya. Bintik-bintik akibat serangan ini boleh tersebar dan berjangkit menyebabkan keseluruhan daun rosak. Warna kawasan yang diserang juga akan mula menampakkan kesan hitam setelah sekian lama. Penyakit ini juga boleh mengakibatkan kanker pada batang daun yang kemudiannya menyebabkan kerosakan teruk pada daun. Selain itu, daun-daun juga akan gugur serta buah dan akar akan menjadi busuk dan reput. Buah yang terkena serangan antraknos ini akan menunjukkan pertumbuhan buah yang agak kecil berbanding buah yang sihat. Tambahan lagi, buah juga akan seakan-akan kecut, berair dan bintik-bintik hitam akan mula membesar sehingga 1.2 cm diameter. Jika dibiarkan, bahagian tengah bintik hitam itu akan berwarna hitam pekat dan mengeluarkan spora berwarna merah jambu yang bergelatin.

Cara Kawalan :
Penyakit ini boleh diatasi dengan menyemburkan racun kulat Dithane M-45 0.2% atau Benlate 0.2%. Larutan racun kulat itu disembur pada batang tanaman yang diserang.


Penyakit 2
JenisPenyakit : Penyakit merah jambu (Pink disease)
Pathogen penyebab :
Jenis pathogen : Fungi/Kulat
Bahagian dijangkiti : Batang/Dahan pokok
Simptom/tanda awal :
Bahagian batang atau dahan pokok akan mengeluarkan sejenis getah yang diliputi mycelia yang berwarna merah jambu. Kesan warna merah jambu ini boleh dilihat dengan jelas sepanjang musim hujan. Apabila berada dalam keadaan yang kering atau kekurangan air, mycelia akan bertindak menukar warnanya kepada warna putih atau kelabu. Keadaan ini akan berterusan dan menjadi lebih teruk sehingga mengakibatkan bahagian pucuk pokok mati.
Cara Kawalan :
Penyakit ini boleh diatasi pada peringkat awal dengan cara menyapu asid karbolik atau pembunuh kuman 10-20% pada bahagian buah yang terkena penyakit. Semburan racun kulat Benlate 0.1-0.3% juga boleh membantu menghapuskan kehadiran kulat tersebut.

kayu manis...(Cinnamomun verum) sweet wood...

Views
Kayu manis (Cinnamomun verum) mempunyai khasiat tersendiri dan diguna sejak zaman dahulu sebagai minuman kesihatan untuk mengubati penyakit seperti dispepsia (masalah bekaitan sistem penghadaman), gastritis, pengaliran darah dan penyakit keradangan.

Ianya juga boleh melancarkan pengaliran darah, melancarkan sistem penghadaman dan boleh mengubati selesema. Caranya: bancuh susu yang dicampurkan dengan sedikit serbuk kulit kayu manis dikatakan berkesan meredakan penyakit ini.

Kayu manis juga mempunyai sifat antiflamasi, antimutagenik, antikarsinogenik, dan antitumor. Ianya berkesan sebagai kemopreventif.

Kajian terkini membuktikan ekstrak kayu manis dapat mengurangkan paras glukos dalam darah, trigliserid, dan paras kolesterol pesakit diabetes kelas II. Ini kerana ekstraknya yang menyerupai fungsi insulin dapat meningkatkan fungsi reseptor insulin. Sudah tentunya ianya berita baik buat pesakit yang mengidap penyakit kencing manis. :D

Namun, kayu manis tidak boleh berinteraksi dengan warfarin di mana ianya akan menyebabkan darah menjadi pekat dan kemungkinan boleh menyebabkan strok..

Note:
Warfarin bertindak sebagai pencegah darah beku dengan menghalang fungsi vitamin K di dalam badan.
ada rupa macam coklat x????

1% about assignment..... 100%

Views
hati tengah suka sebab baru lps test (xdela baru sgt)..
tp memang lps test rasa mcm nk enjoy jap.. (kejap ke???)
huhu.. maap2..
sekali sekala release pressure dlm pale otak nih cool gak..
x sedar diri assignment melambak2
tunggu disiapkan..
nk buat apa ek??
any idea??
hurm, marilah kita belajar serba-sedikit pasal buah-buahan ek
kebetulan td bc buku pasal buah2 nih
utk assignment plant protect..
blm siap tp dlm progress
buah y terplih utk dijadikan bahan rujukan dlm assignment aku adalah
DURIAN BELANDA
aku cukup suka durian belanda
rasa nak kata manis macam strawberi tu xla sangat
tp buah durian belanda ni fresh la kalu mkn kat umah
(ayah tanam pokok ni kat umah)
setiap kali berbuah, mmg kitorang x sabar nk mkn
bkn senang kot nk beli..
yeke???hihi
buah ni mengandungi pelbagai khasiat dan kegunaan
selalunya org2 asli y mula2 discover khasiat tumbuhan2 ni sbb diorg kn primitif
bgs2..
antaranya buah ni dipercayai blh merawat penyakit kanser, kencing manis, ubat demam..
n mcm2 agi la
buah nih juga blh dimakan begitu saja (mcm iklan gardenia tu)
blh juga dinikmati dlm bentuk jus yang segar...
terliur x?? hihi
ok la.. ni just briefing je
selengkapnya akan disambung selepas commercial break....
wallahualam..
n wassalam
(^_^)

cn blue new song... johahae

Views

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...