-->

Makanan Kegemaran Rasulullah SAW#

Views







Ok hari nih aku nak berkongsi sedikit ilmu tentang makanan kekasih seluruh umat ISLAM....

Kira kalau kita makan niat ikut sunnah Rasulullah, still dapat pahala gak kan?

dah la badan sihat, pahala pun dpt, syafaat baginda pun dapat gak.. bonus 3X.. huhu

Jom kita tinjau sama-sama ye.. jangan lupa amalkan sekali ^^ *winkwink
  1. Barli
  • Khasiat: merendahkan kolesterol dlm darah, antioksida semulajadi (leh awet muda ni), mengurangkan risiko penyakit barah dan jantung, kaya dengan vit B dan kromium(kromium boleh membantu penyejatan glukosa dalam darah, sesuai la utk pesakit diabetes)
Kurma
  • Khasiat: menguatkan daya ingatan (sesuai la utk student y masih belajar), mencegah barah, meredakan tekanan darah tinggi dll.
   Buah Tin
  • Khasiat: mempercepatkan pertumbuhan gigi, terhindar dari keracunan, menghilangkan penyakit buasir
Anggur
  • Khasiat: kandungan vit C yang tinggi, vit A, B1 dan B2, kandungan kalori yang rendah
   Madu
  • Khasiat: meningkatkan kadar serapan kalsium dalam badan, mencerdaskan minda, menstabilkan kandungan gula dalam darah
  • Note : ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Elok diminum pagi dengan air suam
  • Jangan diambil bersama tembikai, dikhuatiri keracunan
  Tembikai
  • Khasiat: menghapuskan toksik dalam badan, memulihkan sistem badan yang lemah, membantu melancarkan peredaran darah.
  • Note: Rasullulah SAW juga pernah berkata wanita mengandung yang memakan buah tembikai ketika hamil, insyaALLAH anak yang bakal dilahirkan baik dari segi karakter mahupun perawakannya
Susu
  • Khasiat: Terkenal dengan kandungan kalsium yang tinggi, mengurangkan risiko penyakit osteoporosis, dll
  • Note: mengurangkan lupa, memperbaharui pandangan mata
Cendawan
  • Khasiat: mengurangkan kandungan gula dalam darah, menambah insulin dalam darah (hati-hati, ada je cendawan yang beracun)
  • Note: baik utk mata dan perancang keluarga
Minyak Zaitun
  • Khasiat: merupakan sejenis antioksida yang diperlukan utk memerangi LDL (Low density-lipoprotein) kolesterol jahat yang menyumbat arteri jantung (juga penyebab utama serangan  jantung)
  • Note: juga digunakan utk kecantikan spt rawatan kulit dan rambut
 Delima
  • Khasiat: mengurangkan lemak badan, menguatkan usus
  • Note: membersihkan tubuh dari syaitan dan bisikan syaitan selama 40 hari 
  Cuka
  • Khasiat: mengubati penyakit kuning, membersihkan perut, mencegah penyakit bengkak
  • Note: Rasulullah SAW selalu meminum cuka dengan minyak zaitun (trend di restoran Itali)
Air
  • Note : Seelok-eloknya air yang suam, tidak terlalu panas dan tidak terlalu sejuk...
Dalam senarai ni, ada beberapa jenis buah dari syurga yang diturunkan oleh ALLAH ke muka bumi ini..

1. Kurma

2. Buah tin dan zaitun

3. Delima

Ada sebab kenapa ALLAH turunkan buah2 ni dari syurga kan... so, makan jangan x makan ^^

p/s: Jangan lupa baca Bismillah taw

2 comments:

  1. Thanks for sharing... Selain berkhasiat, semua ni sedap dimakan.. Buat snek, esp kurma, kismis.. Buah tin susah nak dapat.. Kena tunggu org balik haji baru dpt mkn..

    ReplyDelete
  2. PENCINTA FASHIONS / HANDBAGS!
    Jom temui kami di:
    http://www.facebook.com/MrsLadysStylo

    TQVM! (:

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...